25. 9. 2022 Volby, zprávy z fronty, co se děje ve světě

Vítáme vás u našeho dnešního komentáře.

Fiala po schůzce v Lánech: Prezident jmenuje vládu tak, jak jsem ji navrhl.  Včetně Lipavského | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Další týden práce vlády

Vláda nám prý zastropovala ceny elektřiny a plynu, takže už víme, že budeme platit, tedy někteří, až o 600% více, než dosud, konečné zákaznické ceny se odhadují na 7-9 Kč za kW u elektřiny na 3,50-4 Kč u plynu. Výrobní náklady elektřiny jsou přitom kolem 0,50 Kč/kW. Jenom na Dani z přidané hodnoty, tzv. DPH, vláda přitom vybere více jak dvojnásobek samotné nákladové ceny od občanů do státního rozpočtu.

Pokud by v této zemi vládl někdo, kdo alespoň trochu rozumí ekonomice a dané stropy dokázal odůvodnit, většina lidí by to byla schopna pochopit, takto se ovšem jedná pouze a jenom o další zdanění obyvatelstva, na kterém si naplní kapsu jenom vláda ČR a minoritní akcionáři, kdy většinu z té minority vlastní Američané, lidu to nepomůže. To odůvodnění bych si představoval takto – chystáme dostavbu nových bloků jaderných elektráren, dostavba by měla proběhnout do roku xy, bude to stát x miliard, při ceně za kW v ČR xy se v období výstavby vybere přesně daná potřebná částka včetně DPH, které budeme převádět na speciální účet pro dostavbu bloků, tedy stát, ani ČEZ si nebudou muset brát úvěr u bank a platit drahé úroky, což by opět zaplatili občané, po dostavbě se cena bude odvíjet od energetické strategie země, na které jsme se dohodli s opozicí, aby byla platná i po dalších volbách a neměnila se. Počítáme s růstem spotřeby xy, tedy i s potřebou dostavby x bloků jaderných elektráren, na opravy stávajících bloků bude potřeba xy, abychom zajistili energetickou soběstačnost bez vlivu energie z obnovitelných zdrojů, protože ta je nestabilní a její produkci můžeme využit k exportu energie do zahraničí.

Za takovéto situace by občané byli schopni akceptovat určenou maximální výši za kW u elektrické energie. Jenže to bychom chtěli po vládě opravdu moc, už jenom to, že by někdo musel přemýšlet a nemohl tak, jako dnes, používat vůči občanům náhodně generovaná slovíčka, plácat nesmysly a lidi okrádat, protože takto ty neúměrné zisky vláda jenom vezme a prožere.

Na Twitteru se projevil syn europoslance Zdechovského s názorem, od jaké doby je prý vláda povinna nám zajistit teplo a elektřinu. Tito potomci politiků bývají poněkud hloupí. 1. Elektrárny jsme postavili z našich peněz, tedy peněz pracujících lidí, občanů ČR. Kdyby je za budování socialismu nikdo nepostavil, dnes bychom asi těžko nějakou měli. Většina elektráren jsou státní, nebo polostátní, kdy stát v nich má majoritu, kolem 70%. Vlády nám neumožnily, například napojením rozvodných sítí na Rusko, Francii nebo jiné země, možnost si koupit energie jinde, aby je nemusel stát zajišťovat. 2. Stát jsme my, občané, stát nic nevlastní, to vlastníme my, občané, vláda má povinnost náš majetek dobře spravovat. 3. Ten názor mladého pána je stejně blbej, jako se ptát, kdo vám řekl, že stát má zajišťovat bezpečnost, nebo armádu. On se nás ten stát jaksi neptá, zda to chceme, postavil nás před „hotovou věc“.

Volby do senátu 2022: Termín, čas a volební obvody

Volby

Zažili jsme další volební dvouden, tentokrát se volilo na třetiny Senátu, tedy 27 nových senátorek, nebo senátorů, tyto volby jsou dvoukolové, pokud nějaký kandidát nezíská přes 50% hned v prvním kole a volby komunální.

Premiér Fiala se vyjádřil, že pokud tyto volby byly referendem o vládě, že výsledky dávají vládě podporu. Faktem ovšem je, že vládní strany zažily slušný propadák, jak se lidově říká. Celkově přišly o cca 1.650 mandátů v obecních zastupitelstvech. SPD naopak posílila o více jak 330 nových mandátů, hnutí ANO posílilo o 64 zastupitelů. Největší debakl zaznamenala ČSSD a KSČM, to je v přímé souvislosti s tím, že nejsou zastoupeni ve Sněmovně, proto přišly o výraznější mediální prostor.

V Praze došlo na střídání stráží, novým Primátorem, tedy staronovým, bude pan docent Svoboda z ODS, tedy nejpravděpodobněji. Vystřídá tak nejhoršího Primátora všech dob, doktora Hřiba z Pirátů. Poprvé v historii se v zastupitelstvu objeví i zástupci SPD, což je na Prahu velký úspěch, asi málokdo čekal, že v Praze se do zastupitelstva dostanou zástupci této parlamentní strany.

Účast v těchto volbách byla opět mizerná, nedosahovala ani 50% oprávněných voličů. Nezájem o komunální politiku je alarmující. Bohužel si mnozí lidé neuvědomují, že komunální politika je prodlouženou rukou té celostátní, že komunální politici kradou stejně, jako ti celostátní, ne všude, na vesnicích tomu tak není, tam tu politiku dělají spíše nadšenci, tam je potřeba si jich vážit, ale ve městech už tomu tak není. Bylo by dobré si o tom doma promluvit a trochu projevit snahu o změnu v přístupu k volbám. Každý hlas se počítá.

Samolepící tapeta zeměpisná mapa světa - World Map: Colourful Geography |  Dovido.cz

Zprávy ze světa

V Itálii dnes probíhají volby do Parlamentu, velkou šanci na výhru ve volbách má Giorgie Meloni a její Bratři Itálie. Ve spojení s dalšími 2 politickými stranami, spíše pravicovými, mají šanci vystřídat spíše levicovou vládu. Itálie se potýká s velkými problémy, jako ČR, velká inflace, ekonomická nestabilita, drahé energie, které drtí jejich podnikatele i občany. Dalším velkým problémem jsou migranti a s tím spojená zhoršená bezpečnostní situace v Itálii. Giorgia Meloni má šanci se stát první ženou v premiérské funkci v historii Itálie.

Ve 4 oblastech tzv. Donbasu probíhají referenda o připojení oblastí k Ruské federaci. Výsledky budou známy kolem úterý, kdy skončí hlasování. EU a USA už dávají najevo, že výsledky referend neuznají. To je ovšem naprosto jedno. Referenda jsou místní záležitostí, nepodléhají žádnému mezinárodnímu schvalování a jejich platnost nepodléhá souhlasu jakékoliv cizí země, natož nějakého spolku, jako je EU. S velkou pravděpodobností lze očekávat, že se občané daných oblastí rozhodnou připojit se k Ruské federaci, a to na základě již dřívějších referend. Nálada obyvatelstva daných oblastí je jednoznačně proruská, čemuž se asi nelze divit.

Válka na Ukrajině optikou české veřejnosti - FOCUS

Zprávy z fronty

Obrovská ofenzíva, kterou ohlásil prezident Zelenský se nekoná. Skončila. Asi jim došel ten milion násilně rekrutovaných mladých mužů, o kterém tak hlasitě hovořil.

Ruská federace mezitím zavedla mobilizaci veteránů z bojů v Sýrii apod., v počtu cca 300.000 vojáků, v reakci na referenda o připojení 4 oblastí k RF, očekávajíc bouřlivou reakci Kyjeva na očekáváné výsledky. Připojením těchto 4 oblastí by jakýkoliv útok byl již útokem na Ruskou federaci.

Možná i s ohledem na tuto situaci, nás proukrajinská propaganda prakticky přestala informovat o dění na bojišti, čehož jste si jistě povšimli.

Iránské drony, které zakoupila RF, dělají vážné problémy Ukrajincům. RF je používá velmi aktivně, na rozdíl od Ukrajinců, létají ve 2, jeden se zaměřuje na strategické vojenské cíle, jako jsou Himars, druhý na další v okolí. Ukrajinské zdroje připouští, že jim tyto drony za tisícovku způsobují značné škody.

Po oznámení mobilizace v Ruské federaci se ihned objevili hejtři a lháři, kteří nejdříve tvrdili, jak jsou Rusové nacpáni u Finska, jaké tam jsou x kilometrové fronty, finská strana zveřejnila on-line kameru, která ukazovala – 0 – nikdo tam nebyl. 🙂 Tak začali vymýšlet, jak prý Rusové masově utíkají do Gruzie, Moldávie a já nevím kam ještě. Jenže se objevily obrázky, zachycující zcela běžný provoz ve všední den na těchto hranicích, které byly podobné údajnému zběsilému úprku ruského obyvatelstva ze země. 🙂 Takový hezký obrázek o šíření lží údajnými demokraty o Rusku. 🙂

Přejeme vám krásný příští týden.

Nezapomínejte, politika je obchod s lidskou hloupostí, tak se nedejte.